Skötselråd


Efter läggning skall stenen rengöras och impregneras. Blanda 50/50 av vatten och vanlig flytande såpa. Stryk på 4-5 gånger eller tills att stenen får en fet yta. Torka av med svabb och vatten.

Städinstruktioner

Använd så torra metoder som möjligt såsom torrmoppning eller dammsugning. Vid bunden smuts används en rengöringslösning av naturlig såpa. Vid regelbunden användning av såplösning tillförs stenen den balanserade porfyllnad som är nödvändig som ytskydd. En av såpa övermättad yta, som är blackig och matt, rengörs med vatten och eventuellt neutral allrengöringsmedel och torrsvabbas därefter.

OBS! Syror skall EJ användas på kalksten. Dessa ger frätskador!


Fett/olja

Fläckarna torkas torra med papper och tvättas därefter med thinner, aceton eller blyfri bensin, därefter i pastaform - Potatismjöl eller krita blandas med blyfri bensin och lägges på fläcken tills det torkat in.

Gummiklackar

Svarta märken efter gummiklackar tvättas bort med förtunning eller terpentin.

Lim

Limrester tvättas bort med thinner. Även aceton kan provas med försiktighet.

Märkpennor

Använd T-sprit i kombination med papper eller i pastaform. Även thinner och aceton kan provas med försiktighet.

Plastfärg

Fläckar av plastfärg är mycket svåra att avlägsna när de härdat. Dessa måste därför torkas bort före härdning i kombination med vatten. Förekommer ändå härdade plastfärgfläckar skrapas dessa bort med rakblad.

Olje- / lackfärg

Använd förtunning eller terpentin i kombination med papper och därefter i pastaform. Vid behov kan eftertvättning ske med ammoniak i vattenlösning.

rengor bwrengor bw
rengor bw


​Rost

Rostfläckar är mycket svårare att avlägsna. Vid dessa skador måste man överväga rostfläckens betydelse i förhållande till eventuella frätskador som uppstår viid bortagning med oxalsyra.


Stearin

Avlägsna mesta möjliga mekaniskt genom att skrapa försiktigt med en kniv el. liknande. Därefter används blyfri bensin i pastaform.

Te

Tefläckar är svåra att avlägsna. Dessa kan blekas genom att använda medel typ klorin, men detta kan medföra en etsad yta.


Urin

Tvättas rent med neutralt allrengöringsmedel.


Tejp

Limrester tvättas bort med thinner. Även aceton kan provas med försiktighet.

Efter fläckborttagning

Efter fläckborttagning skall stenen impregneras med såpa och vatten igen.

Källa: Sveriges Stenindustriförbund, Städinstruktioner